Kako spremeniti dovoljenje za datoteko od samo za branje do branja-pisanja na računalniku Mac

Nastavitve za skupno rabo in dovoljenja za Mac OS X omogočajo, da spremenite, kdo lahko pregleduje ali ureja določene datoteke. Če spremenite datoteko iz bralnega v bralno-pisno, bo morda potrebovala skrbniško geslo, odvisno od nastavitev sistemskih nastavitev. S programom Mac OS X Finder lahko spreminjate uporabniška dovoljenja v oknu z informacijami o datoteki ali mapi.

1.

Odprite Finder in poiščite datoteko, v kateri želite spremeniti dovoljenja. Z desno miškino tipko kliknite njeno ikono in izberite »Get Info«, da vstopite v okno z informacijami o datoteki.

2.

Na levi strani okna z informacijami kliknite spustno puščico »Skupna raba in dovoljenja«.

3.

Kliknite možnost »Samo za branje« v stolpcu Privilege za želenega uporabnika in nato izberite »Branje in pisanje«. Po potrebi vnesite skrbniško geslo.

Nasveti

  • Prepričajte se, da je gumb "Zaklenjeno" v oknu Info Finder nepreverjen. Če je datoteka zaklenjena, dovoljenj ni mogoče urejati.
  • Spreminjanje lastnika elementa s klikom na ikono ključavnice v spodnjem desnem kotu okna Info. Vnesite svoje ime in geslo. V spodnjem levem kotu okna Info kliknite gumb "+", izberite uporabnika ali skupino in kliknite "Izberi".
 

Pustite Komentar